NewRatio, Ambassador of the Client

Terug naar overzicht

Albert Heijn te duur?!Albert Heijn te duur?!

De helft van de Nederlandse consumenten ziet Albert Heijn als de duurste supermarkt van Nederland. Vooral klanten van de formules C1000 en Jumbo vinden Albert Heijn prijzig.

Dat stelt MarketResponse na een enquête onder vijfhonderd consumenten, die werden gevraagd wat zij vinden van de recente prijzenslag tussen supermarkten. Bijna een derde van de klanten van Albert Heijn vindt ook dat men te veel moet betalen bij de marktleider. De Consumentenbond vindt de uitkomst van het onderzoek opmerkelijk, omdat Albert Heijn wat betreft A-merken betreft niet de duurste is. MarketResponse concludeert dat de periodes met aanbiedingen, zoals de Hamsterweken, nauwelijks tot geen invloed hebben op het prijsimago. Dit bevestigt het feit dat consumenten over het algemeen erg zwart wit denken. Of je bent duur of je bent goedkoop. Een middenweg is er vaak niet. Een everyday low price strategie zoals bijvoorbeeld supermarktketen Jumbo voert is daarom erg effectief. Dit laat een duidelijke en consistente boodschap achter bij de klant. Ook weet de klant bij ieder bezoek wat hij kan verwachten.

Moet Albert Heijn in de concurrentiestrijd met de andere supermarkten een ander prijsbeleid gaan voeren? 

Ik denk niet dat Albert Heijn er verstandig aan doet om te stoppen met de hamsterweken en over te stappen op een structureel lager prijsbeleid:

- Boodschappen doen is voor heel veel mensen gewoontegedrag. De keuze voor een supermarkt wordt naast assortiment en prijs ook voor een groot deel bepaald door de locatie. Albert Heijn heeft in mijn ogen in de jaren een erg loyale klantengroep opgebouwd die minder prijsgevoelig is dan klanten in het prijssegment. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat consumenten hun boodschappen doen bij zowel een premium supermarkt als discounter.

- Met de Hamsterweken biedt Albert Heijn haar bestaande klanten een extra voordeeltje waardoor zij minder geneigd zijn om over te stappen. Ook trekt de actie wellicht klanten van andere supermarkten die mogelijk ook na de actieweken blijven hangen. Albert Heijn combineert de Hamsterweken met aantrekkelijke spaaracties om ook in een tussenliggende periode de bezoekersfrequentie en de gemiddelde omzet onder haar klanten te verhogen.

- Als Albert Heijn haar prijzen structureel zou verlagen leidt dit een enorm margeverlies op bestaande klanten. In het prijssegment en het ELP segment heeft de consument al dusdanig veel alternatieven zoals Jumbo dat het onwaarschijnlijk is dat het aantal nieuwe klanten het margeverlies op bestaande klanten zal compenseren.

Wat dat betreft voert Albert Heijn in mijn ogen een erg slim marketing beleid. Wel moet de supermarktketen directe concurrent Jumbo na de overname van Super de Boer goed in de gaten houden. Jumbo groeit steeds meer uit tot een volwaardige concurrent. Door uitbreiding van het aantal winkels neemt de inkooppositie van de keten aanzienlijk toe. Hierdoor is de formule in staat om zijn marge verder te optimaliseren. Ik verwacht daarom dat dit zowel locaal als nationaal gaat leiden tot een spannende concurrentiestrijd.

Tags: marketing, klanten, klantgerichtheid, klanttevredenheid, retail, prijsbeleid, loyaliteit

Reacties

  1. 10 november 2009 om 16:28Gerard Kloosterboer

    Ik ben ook van mening dat Albert Heijn de laatste jaren een erg goed marketing beleid heeft gevoerd. Ze hebben vooral erg slim ingespeeld op toenemende prijsconcurrentie en door op het juiste moment het initiatief te nemen tot prijsverlaging het prijs imago verbeterd. Ook de hamsterweken hebben hier duidelijk aan bijgedragen. Ik denk wel dat Jumbo langzaam uitgroeit tot een sterke concurrent.

Plaats je reactie

  • Verstuur