NewRatio, Ambassador of the Client

Terug naar overzicht

Prijs van ondergeschikt belang bij keuze assurantie intermediairPrijs van ondergeschikt belang bij keuze assurantie intermediair

Ondanks de opkomst van internetverzekeraars doet meer dan de helft van de Nederlanders nog steeds trouw zaken met een intermediair, blijkt uit de CustomerExperienceMonitor, een initiatief van Valuewait en NewRatio. Dat daarvan meer dan 66% (heel erg) tevreden is over zijn tussenpersoon is ook nog eens een welkome boodschap in turbulent assurantieland.

Vertrouwen gaat boven kosten advies

Bijna 70% van de Nederlanders acht daarbij de rol van een tussenpersoon in de financiële dienstverlening voor bepaalde producten waardevol. Dat dit vooral geldt voor levenproducten is geen verassing (40% geeft hier de voorkeur aan contact met een tussenpersoon boven contact met de verzekeraar via internet). Op de vraag wat men het belangrijkst acht in de rol van tussenpersoon wordt het aspect ‘'vertrouwen'' door 62% van de respondenten genoemd. Prijs blijkt geen rol te spelen, slechts 6% van de Nederlanders vindt dit belangrijk.

Negatieve media heeft slechts geringe invloed

De invloed van allerlei consumentenprogramma's die hun gal spuien over het slechte advies van het intermediair Nederland moet ook niet te hoog worden geschat. Zo heeft 52% van de Nederlanders geen besef wat er de laatste jaren t.a.v. wetgeving en beloningsregels is veranderd en volgt de helft van de Nederlanders deze berichtgeving slechts zijdelings. Slechts 20% van de consumenten heeft een ander beeld gekregen van de financiële adviseur door recente berichtgevingen in de media. De toekomst voor de integere financieel adviseur die met raad en daad klaar staat om zijn trouwe klant degelijk te adviseren over leven producten is nog steeds goudgerand. Het intermediair dat transparant is over zijn kostenstructuur en zijn focus verlegd van schade naar leven producten is meer dan welkom bij de gemiddelde Nederlandse consument die verzekeringen nog altijd ervaart als een noodzakelijk kwaad.

Achtergrond onderzoek


Dit onderzoek is uitgevoerd onder ca. 2.300 deelnemers van 23 jaar en ouder van het Valuewait panel in samenwerking met NewRatio onder de noemer: CustomerExperienceMonitor. Deze monitor maakt het mogelijk binnen een zeer korte tijd onder een landelijk representatief panel via een mobiele onderzoeksapplicatie de mening van de consument in kaart te brengen ten aanzien van een specifiek vraagstuk, branche, product of dienst.

Tags: Geen tags toegevoegd

Reacties

 1. 14 september 2010 om 22:15Pieter de Gier

  Bij levenproducten is de voorkeur voor een adviseur 40%. Kunnen jullie ook aangeven wat dit percentage is voor schadeverzekeringen?

 2. 15 september 2010 om 09:38Hans Janssen

  Beste Pieter,

  In het geval van schadeverzekeringen is 23% geïnteresseerd in gebruik tussenpersoon. 50% prefereert telefonisch contact terwijl 27% contact met de verzekeraar via internet zoekt.

 3. 20 september 2010 om 16:29Pieter de Gier

  Beste Hans,

  Dank voor je reactie!

 4. 21 oktober 2010 om 09:06Pieter van der Poel

  Hans goedemorgen,

  een volgende vraag kan zijn hóe je het klantengedrag kunt correleren aan de diverse pakketten die de verzekeraar aanbiedt en zo de marge per doelgroep (die gedefinieerd is op basis van gemeten klantengedrag) verhoogt.

 5. 21 oktober 2010 om 09:21Hans Janssen

  Beste Pieter,

  Er zal zeker een verschil in klantgedrag zijn per product. Zal het bij een schadeverzekering kunnen gaan om lage kosten of snelle uitbetaling, zo zal het bij pensioenverzekeringen belangrijk zijn dat er een vertrouwensrelatie met het intermediair/verzekeraar ontstaat. Als je dit zoals je suggereert uitzoekt, kan je klanten veel gerichter benaderen; “klantgericht’ dus. Je kan dan intern de zaken beter op de klant afstemmen, zoals processen, procedures en trainen van commerciële vaardigheden etc.. Uiteindelijk kan je op deze manier de marge per productgroep verhogen.

  Dank voor je reactie

Plaats je reactie

 • Verstuur