NewRatio, Ambassador of the Client

Terug naar overzicht

Ieder contact met de klant is kansIeder contact met de klant is kans

Ga er vanuit dat elk contact met de klant een kans is. Verzilveren door goede voorbereiding.

Ieder moment met de klant is belangrijk. Het kan goed of minder goed aflopen, maar één ding is zeker: het is een kans. Aan de persoon die het contact met de klant onderhoudt dus de taak om die kans te grijpen en er een succes van te maken. De belangrijkste succesfactoren zijn de voorbereiding en de instelling van de "contactpersoon". 

Wat de voorbereiding betreft dien je jezelf af te vragen waarom je gaat bellen, schrijven of bezoeken en wat je uiteindelijk wilt bereiken. Denk ook aan zaken waar de klant graag over wil praten of informatie over wil hebben. Zorg dat je die ter sprake brengt, maar bereid je dan ook goed voor. Denk ook altijd aan het karakter van de klant. Is het wel een prater, of wil hij snel een antwoord en dan verder? Wil hij ook een stuk persoonlijke aandacht of moet het juist puur zakelijk zijn? In alle gevallen moet je jezelf voorbereiden om een gesprek te voeren waarbij de klant zich prettig voelt. Er is bij klantcontact dus sprake van emotionele en rationele communicatie. Vergeet echter ook niet wat jij wilt bereiken. Dit hoeft niet altijd een korte termijn doel te zijn in de trend van "hoe krijg ik die deal". Het kan puur een contactmoment zijn waarin je investeert en jouw klant iets geeft waar hij niet direct iets tegenover kan en hoeft te stellen, maar maak het zo bijzonder dat het blijft hangen. Door middel van voorbereiding hoef je nooit meer bang te zijn dat je de kostbare tijd van de klant (mis)verbruikt met de zinloze nog steeds vaak gehoorde zin:"Hoe gaat het ermee? Kan ik nog iets voor je doen?"

Bedenk tenslotte dat je de contactmomenten niet altijd zelf kiest. De klant kiest ook zijn momenten. Dit is meestal niet om je te vertellen hoe geweldig jij of je organisatie wel niet zijn. Het gaat juist vaak om te klagen dat iets beter, sneller, goedkoper of gewoon anders moet. Vrees niet, maar pik het op als een kans en ga niet in direct vanuit dat de klant je aanvalt. Vergeet niet dat de klant vaak gewoon een wens heeft. Probeer hem tegemoet te komen met de gedachte dat als je iets geeft, je in ieder geval ook iets kan vragen (of je ook iets krijgt hang af hoe slim je het aanpakt).

 

Ik wens u veel klantsuccessen.

 

Hans C.F.J. Janssen

 

Tags: management, klant, klanten, communicatie, client, klantenbinding, klantcontact, contact

Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties...

Plaats je reactie

  • Verstuur