NewRatio, Ambassador of the Client

Terug naar overzicht

Slimme consument in opmarsSlimme consument in opmars

Slimme en veeleisende consumenten dwingen winkeliers steeds meer tot een persoonlijke, directe benadering van hun klanten. Onder invloed van de economische crisis, maar ook door toenemend gebruik van internet en mobiele telefoon kopen consumenten steeds gerichter hun producten.Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van IBM's Institute for Business Value (IBV) onder meer dan 30.000 consumenten. De 'slimme consument' die optimaal gebruik maakt van nieuwe technologieën, is een wereldwijd fenomeen.

Zorgvuldig

Ze gebruiken de groeiende hoeveelheid beschikbare digitale informatie over winkels en producten om zorgvuldige aankoopbeslissingen te nemen. Meer dan 40 procent van de ondervraagde consumenten besluit op grond van deze kennis bijvoorbeeld om van winkel te veranderen of om ook bij een andere retailer iets te kopen. Tegelijk hebben deze slimme consumenten ook hogere verwachtingen van de winkeliers. Ze willen meer aanbiedingen op maat en ook een beter inzicht in de beschikbaarheid van producten die ze willen hebben.


Telefoon

Volgens Robert Garf van IBV is meer dan 60 procent van de consumenten bereid producten te kopen via het gebruik van de mobiele telefoon, terwijl 75 procent op die manier wil uitzoeken waar de dichtstbijzijnde winkel zich bevindt. Van de ondervraagden wil 66 procent online kunnen zien welke producten in voorraad zijn voordat ze naar de winkel stappen.


Twitter

Een nieuwe trend is verder het gebruik van sociale netwerken als Twitter en Facebook. Consumenten delen via deze digitale kanalen hun ervaringen met andere 'twitteraars' over winkels en producten. Klanten zoeken interactie met elkaar en met retailers.

De winkelketens zouden op deze trends moeten inspelen, stelt Garf. ''Een statische informatiepagina met algemene informatie over het bedrijf is dan zeker niet genoeg.''


Dialoog

Toegang tot technologie en informatie geeft consumenten alle macht. ''De winkelketens kunnen het zich niet meer veroorloven stil te zitten, terwijl de digitale revolutie zich voltrekt." "Ze moeten de onlineconsument op een andere manier zien te bereiken, door de dialoog aan te gaan en een meer gerichte een-op-een-benadering.''

Coca-Cola

Voor een deel gebeurt dat al, signaleren de onderzoekers. Zo heeft multinational Coca-Cola een Facebookpagina met vijf miljoen fans. Koffieketen Starbucks profileert zich eveneens op dit platform, maar ook op het digitale videokanaal YouTube. Via de sociale netwerken gaan deze retailers de discussie met hun klanten aan.

De winkelketens zullen hier uiteindelijk van profiteren. Want 61 procent van de ondervraagden geeft aan meer geld te willen spenderen bij winkels die moeite doen voor een persoonsgerichte benadering.

Bron ANP

 

Tags: slimme, facebook, koopgedrag,, technologie,, consument,, twitter,, internet,

Reacties

  1. Er zijn nog geen reacties...

Plaats je reactie

  • Verstuur