NewRatio, Ambassador of the Client

Terug naar overzicht

Teams van de toekomst zijn virtueelTeams van de toekomst zijn virtueel

Enige tijd geleden heb ik een stukje geschreven over het belang van teams om succesvol voor klanten te kunnen zijn. De wereld is in een aantal opzichten gewoon te complex geworden om een oplossing voor de klant te bieden in de vorm van een standaard product. De ideale oplossingen zijn meestal alleen te ontwikkelen met multidisciplinaire teams. Ik wil nu een stap verder gaan in de zin dat die multidisciplinaire teams meestal niet meer fysiek bij elkaar in de buurt zitten. De toekomst gaat dus niet alleen meer over teams, maar over virtuele teams. Richard Lepsinger en Darleen DeRosa hebben hier een onderzoek naar gedaan.

 

Voor effectieve teams gelden een viertal succesfactoren: vertrouwen, commitment, resultaatgerichtheid en verantwoordelijkheid. Het zal u niet verbazen dat deze factoren ook in veel gevallen voor virtuele teams gelden.

Eerst even de redenen dat er nu ineens zoveel te doen is over virtuele teams.
-We spreken inmiddels over de global economy, waarbij klanten en leveranciers verspreid werkzaam zijn waardoor we werken door alle tijdzones heen; de 24 uurs economie
-Om te kunnen winnen heb je de beste mensen nodig en die zitten vaak verspreid over de wereld
-Technologie maakt het mogelijk dat wij virtueel kunnen werken
-Niet onbelangrijk is het feit dat er veel geld bespaard kan worden op reiskosten

Volgens een recent onderzoek van Lepsinger, is meer dan 65% van de business leaders ervan overtuigd dat virtuele teams belangrijk zijn voor commercieel succes, maar nog onvoldoende effectief functioneren.

De meest essentiële factoren die bepalend zijn voor het succes van virtuele teams zijn de volgende: 1)team leiderschap 2)vertrouwen 3)teambuilding en ontwikkeling 4)ondersteuning vanuit de onderneming 5)face to face meetings 6)training op technologie

Met name het creëren van vertrouwen tussen de virtuele team leden is belangrijk en moeilijk tegelijk. Hier rust een belangrijke taak bij de team leider om dit te realiseren. Het wordt zo moeilijk omdat er geen of heel weinig face to face contact is en de teamleden dus niet snel aan elkaar kunnen wennen. Tegelijkertijd kunnen binnen het team de leden die wel fysiek op dezelfde plaats zitten een team binnen het team gaan vormen hetgeen de cohesie niet bevordert. De teamleader zal voor strakke processen procedures en processen moeten zorgen. Nog meer dan bij fysieke teams zal er bij virtuele teams een gezamenlijk doel moeten zijn.

De succesvolle virtuele teamleader moet naar mijn mening alert zijn op de volgende zaken:
-zorgen voor voldoende frequentie in contactmomenten met team en indien mogelijk in het begin een fysieke bijeenkomst van het team
-delen van doestellingen en processen
-bouwen aan onderling vertrouwen tussen team leden
-zorgen voor duidelijke informatiestroom en het delen van successen

Hans C.F.J. Janssen
Managing Partner
NewRatio

 

 

Tags: management, klanten, communicatie, virtueleteams, teamwork

Reacties

 1. 12 november 2010 om 09:49Joop De Graaff

  Beste Hans,

  Ik kan de inhoud van je artikel volgen. Wat ik wil toevoegen is dat m.i. leden van een virtueel team voldoen aan competenties en gedrag van kenniswerkers. Het resultaat/ de doelstellingen waar zij voor werken is hen bekend, gedrag om dit te realiseren zit in DNA van deze medewerkers.
  Impact op W&S proces.
  Voor leidinggevenden is het een voorwaarde naast het ter beschikking stellen van middelen, continuiteit van de voortgang (proces) visueel en auditief (groepsdynamiek) te verzorgen.

  Gr Joop De Graaff
  MetJoop Management, coaching en leiderschaptrainingen.

 2. 12 november 2010 om 10:06Hans Janssen

  Dag Joop,

  Leuk om van je te horen.
  Ben het met je eens dat zelfstandig kunnen opereren vanuit doelstellingen belangrijk is en dat dit past bij het gemiddelde profiel van de kenniswerker. Wel is het zo dat we het hebben over teamwork. Teamwork zorgt voor toegevoegde waarde en dat vergt toch meer dan de slimme zelfstandige kenniswerker die zijn opdracht voor het team uitvoert. Teamwork is regelmatige dialoog, kennis en ideeën uitwisselen. Het slechtste wat een team kan overkomen zijn mensen met ego en degene die alleen zijn eigen ding wil of kan doen.
  Je hebt het zelf ook al over de rol van de teamleader om de groepsdynamiek te stimuleren. Wel ben ik het me je eens dat er binnen een team een aantal kenniswerkers/uitvoerders nodig zijn om het doel te bereiken.

  dank en tot horens,

  Hans

 3. 16 november 2010 om 07:33Christoffel

  Beste Hans,
  Virtuele teams kunnen naar mijn mening erg goed werken, mits de leider goed stuur en informatief duidelijk aangeeft wat er moet gebeuren. De team leden moeten op hun beurt ook hun verantwoordelijkheid nemen en daar op afgerekend worden, de leider moet dus geen boeman worden zodat de team leden werk gaan verrichtten. Zo had ik voorheen een aantal contactpunten in de in de UK en België met IT R & D afdeling in Australië. Wat er in de ochtend met de klant besproken was kon een dag later door Australië (“in onze slaap”) ontwikkeld en uitgewerkt aan de klant gepresenteerd worden door ons in Nederland. Klanten waren hier zeer over te spreken en je kunt een dienst leveren die (op dat moment) uniek was.

  M.vr.gr.

  Christoffel

 4. 16 november 2010 om 10:22Hans Janssen

  Ik vind het knap als het je lukt om over lange termijn klantwaarde te genereren met virtuele teams. Zelf als je het een virtueel klantenteam noemt, blijft het een uitdaging om alle team leden die op verschillende p[lekken zitten even committed te krijgen en te houden. De organisatie moet dat goed faciliteren.
  Bij welke onderneming had jij deze goede ervaring?

  Groet Hans

Plaats je reactie

 • Verstuur